Ett hem i ett annat land

Just nu bor jag i en liten stad som heter Greentown i Indiana, USA. Jag valde att bli utbytesstudent för att upptäcka en ny kultur, lära känna mig själv bättre och göra minnen för livet. Och så ville jag upptäcka det ”riktiga” USA och inte bara som turist! Jag ville även uppleva high school och deras traditioner här.

Att säga hejdå var en av de svåraste sakerna. ag tvingade mig själv till att inte gråta, men det kom ändå fram ett par tårar. Det kändes inte som jag skulle vara borta ett helt år och det var därför jag inte grät så mycket. På flyget kunde jag väl ha gråtit och saknat min familj men istället valde jag att tänka på mitt utbytesår och vad mycket roligt jag hade framför mig. Var otroligt nervös över att flyga själv, speciellt när jag landade i USA och behövde alla papper och allt var det var. Alla var ju dock supersnälla och hjälpte en så det gick ju bra! Men ännu mer nervös var jag över att träffa min värdfamilj, men det gick ju också bra!

Min värdfamilj

Jag har inga värdsyskon, utan det är bara jag, min värdmamma och min värdpappa. Jag har det jättebra med min värdfamilj och uppskattar allt de gör för mig! Innan jag hade fått min värdfamilj ville jag supergärna ha ett värdsyskon, men nu när jag väl är här tycker jag att det är rätt så skönt utan några syskon haha. Min värdfamilj och jag trivs bra tillsammans och kunde inte tänka mig något bättre!

Innan jag kom hit var jag livrädd över att inte hitta några vänner och vara ensam hela året. Men nu i efterhand så inser jag att jag inte hade något att vara rädd över. Det finns alltid personer som du klickar med och du kommer att hitta kompisar!

 

Skolsport

Skolsporter är något som är väldigt stort här i USA, genom skolsporter får man träffa många nya människor och även åka på olika tävlingar/meets som laget har. Det är verkligen kul! Jag ville vara med i något skollag och gick med i Cross country laget. Även om jag inte tycker om att springa valde jag ändå att gå med för att träffa nya människor och vara med i ett lag! Skolsporter är en sak som jag verkligen älskar att dom har här borta och jag tycker det är synd att vi inte har det i Sverige. Om du åker på utbytesår skulle jag verkligen rekommendera att gå med i någon sport eller aktivitet. Jag har träffat många av mina närmsta vänner där!

Skolan är minst sagt annorlunda från Sverige och enligt mig är det enklare att hitta skillnader än likheter. Varje morgon sägs ”Pledge of allegiance”, alla med handen på hjärtat och vända mot den amerikanska flaggan. Dom har skolsporter och homecoming, temaveckor, drama club och musikaler. Här måste man säga lärarens efternamn och inte förnamn, annars räknas man som respektlös. Att svära i klassrummen är absolut inte tillåtet och du måste ha ett pass för att gå på toaletten. Jag har 7 lektioner per dag som är 52 minuter långa, och jag har samma schema varje dag hela året. Lunchen är annorlunda och alla har lektioner samtidigt. Du har ingen ”klass” som du har i Sverige utan det är olika personer i olika klasser, eller ”periods” som dem kallar det här.

Om du funderar på att åka på utbytesår, gör det! Det är självklart ett av dem bästa besluten jag någonsin tagit. Även om det kan kännas läskigt, så kommer det bli väldigt bra i slutändan ändå. Dessa 10 veckor som jag har spenderat här har varit typ dem bästa veckorna i mitt liv. Det har också varit dem veckorna där jag har växt mest som människa. För att sammanfatta mitt utbytesår hittills så kan jag väl säga; UNDERBART.

– Lisa Lundquist, USA 17/18