Sport är en stor del av året som utbytesstudent

Sports, Cheerleading & School spirit

Amerikansk High School, ett helt läsår som utbytesstudent- precis som på TV, eller?

Marching band, en viktig del av school spirit som du får uppleva som utbytesstudent

Många är vi som har sett TV-serier och filmer som visar livet på en amerikansk high school, men verkligheten och serierna är ju inte alltid samma. Hur är det att vara utbytesstudent i USA?

 

Läs Alvas reflektioner från sitt utbytesår.

Har ni skoluniform i skolan?

På min skola hade vi inte skoluniform. Däremot hade vi en dress code som innebar att vi inte fick visa bröst, rumpa, mage eller rygg. Banden på ett linne fick t ex inte vara för smala, men alla skolor och de som jobbar där är olika strikta och därför var det vanligt att tjejers kjolar och klänningar inte gick nedanför fingerspetsarna, vilket är en vanlig regel i USA att de egentligen ska.

Vilka normer och värderingar är annorlunda i skolan jämfört med i Sverige? Hur beter sig människor i allmänhet?

Att engagera sig i skolan är något som värderas betydligt högre i USA än i Sverige. Bland annat har det att göra med att det är viktigt när det gäller antagning till college. Idrotter tar därför större plats i skolan, dels för att det är skollag, men också för att det är viktigare att prestera då det kan leda till stipendier etc. Därför förväntas att man ger sitt allt och inte kommer och går som man vill. Är man i skolan är man på träningen. Dock är uttrycket “student athletes” centralt, vilket innebär att skolan alltid kommer först. Vänner och liknande kommer däremot långt efter träningar.

En vanlig norm är hierarki mellan seniors, juniors och sophomores. Under exempelvis fotbollsmatcherna sitter seniors längst ned på läktaren, juniors i mitten och sophomores högst upp. Att bryta mot den typen av norm är inte speciellt populärt. Min min skolan fanns dessutom “senior square” där alla seniors samlades på rasterna och de yngre var inte välkomna.

Sen vad gäller lunchrasten och cafeterian är det verkligen som en high school film. Man sitter vid samma bord alla dagar i veckan, vilket var på ett sätt tryggt då jag alltid hittade mina vänner. Annars skulle jag generellt säga att amerikaner är mer öppna och sociala än svenskar.

Skolidrott på en High School - upplev det som utbytesstudent

 

Hur funkar kyrkan?

Min värdfamilj gick i kyrkan de söndagar vi var hemma och inte hade något speciellt planerat. Gudstjänsten började vi tio på morgon och då de var Lutheraner var kyrkan väldigt lik vår hemma i Sverige. Det var alltid någon som stod vid dörren och hälsade välkomna, samt gav gudstjänstens program för dagen. Det började alltid med att det var fritt att berätta om någon aktivitet som kyrkan hade, sen

hälsade vi frid till varandra och därefter var det det vanliga med läsning av bibeln, psalmer, kollekt osv. Min kyrka hade alltid barnens budskap och efter det var det söndagsskola för barnen. Det var alltid mycket humor och skratt i min kyrka, och jag tyckte det var en bra stund i veckan att få reflektera,

Testade du någon ny sport när du var utbytesstudent?

Jag provade tre olika sporter under mitt år; simhopp, AG gymnastik och konstsim. Simhopp och konstsim var helt nytt för mig, men jag har tidigare tränat truppgymnastik. Oavsett var det så otroligt häftigt att få testa något nytt jag aldrig annars hade provat. Konstsim måste vara tidernas mest underskattade sport. Extremt krävande eftersom man trampar vatten, håller andan, simmar osv konstant i två timmar, men SÅ ROLIGT!! Sen är det alltid nervöst med något nytt och det var inte alltid helt lätt, men i slutändan ångrar jag inte för en sekund att jag kastade mig in i de sporter jag gjorde istället för att spela det safe. Det var verkligen utvecklande och jag hade t ex inte fått tävla i state championship och fått simma i University of Minnesota’s pool. De vänner jag fick genom idrotterna är dessutom vänner för livet.

– Alva, USA 15/16